Općina Josipdol

grb140x180

POSJET MLADIH GRADU HEROJU VUKOVARU

image_printVerzija za ispis

Na prijedlog mladih, Savjet mladih Općine Josipdol organizirao je u subotu, 16. studenog, posjet Vukovaru namijenjen mladima. Cilj je bio upoznati se sa stradavanjem grada u Domovinskom ratu i žrtvom koju je podnio za obranu Domovine.

Posjet je započeo obilaskom Vukovarske bolnice gdje su za vrijeme napada na grad bili smješteni brojni ranjenici koji su poslije pada grada skončavali svoje živote na teško zamislive načine. Potom je posjećeno Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata gdje su predsjednik Savjeta mladih Filip Franjković sa svojim zamjenicima i zamjenik načelnika Općine Josipdol Nikica Jagnjić položili svijeće za žrtve Domovinskog rada.
U Memorijalnom centru Domovinskog rata uz stručno vođenje pukovnika Pere Mihaljevića, predstavljen je tijek Bitke za Vukovar kao i položaji branitelja te pravci napada JNA i srpskih paravojnih postrojbi. Također, predstavljeno je lako i teško naoružanje koje se tada koristilo.
Iduće mjesto posjeta bio je Spomen dom i masovna grobnica na Ovčari gdje su se mladi pomolili za žrtve tog zastrašujućeg masakra. Nakon pauze za okrjepu, posjećen je križ na ušću Vuke u Dunav ispod kojeg su uklesane riječi hrvatskog nepravedno smaknutog velikaša i kneza Frana Krste Frankopana “Navik on živi ki zgine pošteno”.

 

U nastavku puta prema Osijeku, kraće zaustavljanje bilo je kod Spomen doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti poznatoj pod nazivom “Groblje tenkova”.
U Osijeku je upriličen kraći obilazak grada, preko Trga Ante Starčevića i Katedrale sv. Petra i Pavla, šetnicom uz Dravu do znamenite Tvrđe. Nakon završetka obilaska Osijeka, nastavljen je put prema Oštarijama.
Ovim putem Savjet mladih Općine Josipdol zahvaljuje svim mladima koji su se odazvali ovom putovanju te vjeruje da su se vratili prepuni snažnih dojmova i emocija.Također, zahvaljujemo Ministarstvu hrvatskih branitelja, Općini Josipdol na čelu s načelnikom Zlatkom Mihaljevićem kao i Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru koji su svesrdno pomogli oko organizacije i realizacije ovog putovanja.

Više slika možete pogledati na linku

Promjena veličine fonta