Općina Josipdol

grb140x180

Mreža savjeta mladih Karlovačke županije

U subotu (20. lipnja) održan je u Josipdolu susret savjeta mladih s područja Karlovačke županije. Susretu su prisustvovali županijski Savjet mladih te savjeti mladih iz Karlovca, Cetingrada, Ogulina, Duga Rese, Slunja i Josipdola. Potpisana je Povelja o suradnji između svih osnovanih savjeta mladih na području Karlovačke županije, čime je formalno uspostavljena već vrlo suradnja među savjetima.

U ime domaćina, Savjeta mladih Općine Josipdol, prisutne je pozdravio predsjednik Filip Franjković koji je naglasio kako priča oko Mreže savjeta mladih traje već dosta dugo i da je konačno došlo vrijeme njenog oživotvorenja. Nadalje, istaknuo je da se treba odmah krenuti s radom i aktivnostima jer upravo postignuća zajedničke suradnje najbolje govoriti o cilju i djelovanju Mreže savjeta mladih Karlovačke županije. U ime Općine Josipdol nazočne je pozdravio zamjenik načelnika g. Nikica Jagnjić, koji je rekao da je u ovim modernim vremenima volontersko djelovanje mladih slabo cijenjeno u društvenoj percepciji i da je najvažnije pronaći način kako da aktivniramo i zainteresiramo što više mladih za rad na dobrobit cijele zajednice.

 

 

Nakon što su svi prisutni predstavnici savjeta mladih potpisali Povelje o suradnji, započela je prva sjednica Mreže savjeta mladih kojom je, kao domaćin, predsjedao Savjet mladih Općine Josipdol. Kako bi život mladih bio kvalitetniji, pokrenute su teme subvencioniranja prijevoza studenata s područja Karlovačke županije, vrednovanje volontiranja pri dodjeli stipendija te usklađivanje kriterija za dodjelu stipendija na području Karlovačke županije. Dogovoreno je da se o navedenim temama posebno konzultiraju stručni dionici kao što su Hrvatski zavod za zapošljavanje, predstavnici Gospodarske i Obrtničke komore te Upravni odjel za školstvo Karlovačke županije.

 

U daljnjem dijelu sjednice, naglašena je važnost transparentnosti i dostupnosti informacija o radu savjeta mladih te su donijete preporuke da bi svaki savjet trebao imati svoju stranicu/odjeljak i na njoj redovito objavljivati važnije dokumente kao što su Planovi rada i Izvješća o radu. Potom su prisutni članovi razmijenjivali iskustva, probleme i primjere dobre prakse u vezi aktivnog sudjelovanja mladih u lokalnoj zajednici. Također, napravljen je osvrt na temeljne probleme i pozitivna iskustva u radu savjeta mladih na području Karlovačke županije. Tako su prisutni članovi mogli doznati informacije koje im zasigurno mogu puno pomoći u daljnjem radu.

 

Na kraju su svim sudionicima, po tradiciji, podijeljeni glagoljaški kalendari koje su izradili naši marljivi Oštarski glagoljaši i likovnjaci. Susretu se pridružio i načelnik Zlatko Mihaljević koji je pozdravio sve prisutne i pohvalio njihov trud i zalaganje. Susret je završen neformalnim druženjem, a iduća sjednica Mreže savjeta mladih Karlovačke županije najavljena je za početak rujna, a trebala bi se održati u Općini Cetingrad.

Promjena veličine fonta