Općina Josipdol

grb140x180

Članak Radio Mrežnice o projektima Općine Josipdol

image_printVerzija za ispis

Autor Radio Mrežnica

 

Općina Josipdol sa svojih 3767 stanovnika druga je općina u Karlovačkoj županiji prema broju stanovnika, na površini nešto većoj od 165 km2 što iznosi 23 stanovnika na kilometar kvadratni.

Lokalna uprava se sa svoja 4 zaposlenika ( 1 zaposlen na 941 stanovnika) pored 98 km nerazvrstanih cesta mora brinuti o uređajima i građevinama komunalne infrastrukture kojoj vrijednost prelazi 23 mil kuna i o tri javna poduzeća.

Na području općine posluje 39 trgovačkih društava te 66 obrtnika od kojih su jedna trećina žene.

Kako je konačnim sređivanjem zemljišnih knjiga omogućeno ulaganje u nužnu infrastrukturu potrebnu za kvalitetniji život na ovom području tako su se intenzivirala ulaganja kroz EU fondove. Općina Josipdol je na čelu sa Općinskim načelnikom Zlatkom Mihaljevićem i pročelnicom Ivankom Turkalj koja je autor projekata, za sada bez posredničkih tvrtki uspjela realizirati dva vrijedna projekta kroz Europski socijalni fond. Ovdje je kroz godinu zaposleno 65 osoba uključujući 6 zaposlenih u komunalnoj tvrtki te 14 zaposlenih u javnoj ustanovi.

Ovi potezi Općine Josipdol posebno su značajni za najugroženiju skupine nezaposlenih žena starije životne dobi kojima je omogućen dostojanstven život jer pripadaju teže zapošljivoj skupini na našem području.

U VRTIĆU DEVEDESETERO DJECE

Ogromnu korist od ovih ulaganja ima lokalno stanovništvo gdje se novozaposlene žene brinu o 80 starijih i nemoćnih osoba gdje je ženama glavna i jedina zadaća pomoći ljudima u svakodnevnom životu te da se i oni osjećaju vrijednima. Također, se smanjio pritisak pri upisu u Dječjem vrtiću Josipdol gdje se uvođenjem dvosmjenskog rada i dodatnim sadržajima namjenjenim razvoju djeteta, organizirane su 4 igraonice – igraonica engleskog jezika, sportska igraonica, folklorna igraonica u kojima boravi preko 90-tero djece te je privremeno do dovršetka izgradnje novog vrtića omogućilo zaposlenim roditelja obavljanje svojih uobičajenih dnevnih aktivnosti.

Uza sve to djeci i roditeljima je osiguran stručni suradnik – psiholog , a u didaktičku opremu i pomagala uloženo je oko 200 000 kuna.

Kroz projekte „Zaželi“ i „Odrastimo sretno u poticajnom okruženju“ kroz EU fondove uloženo je preko 6.5 mil. kuna, a u aktivnoj fazi provođenja su još projekti „PREVENCIJA ZAŠTITE OD POŽARA I BUJIČNIH POPLAVA” te „OBNOVA TURISTIČKE , KULTURNE I SPOMENIČKE BAŠTINE” gdje se obnovilo i uredilo te predalo na korištenje lokalnom stanovništvu nekoliko društvenih domova i starih škola.

Na prostoru uz školu Josipdol u aktivnoj fazi provođenja je projekt proširenja dječjeg vrtića Josipdol, izgradnje novog vatrogasnog doma, kotlovnice na biomasu koja će toplinskom energijom pokriti sve okolne spomenute objekte te zbog izgradnje novog vrtića na mjestu sadašnjeg igrališta, izgraditi će se novo moderno školsko igralište sa dodatnim nastavnim sadržajima, a uz izgrađeni spomenik cijeli prostor nazvati će se Trgom hrvatskih branitelja gdje će se u konačnici na dostojanstven način odati počast stradalim pripadnicima koji su svoje živote utkali u obranu ovog područja.

Lokalna uprava je itekako svjesna da su potrebe lokalnog stanovništva puno veće, a da je osnovni iznos općinskog proračuna ograničen, ali se trudi izvršiti sanacije svih glavnih komunikacijskih pravaca koje pokrivaju nerazvrstane ceste, a koji još nisu asfaltirane.

PLANOVA JOŠ PUNO, A SVI U SKLADU SA STRATEGIJOM ZA PERIDO DO 2020.

Tokom ovog razdoblja osim spomenutih projekata planira se još Izgraditi šetnicu uz potok Munjava, urediti centar naselja Josipdola koji obuhvaća izmještanje oštećenog spomenika i uređenje centralnog trga te cjelokupnog prostora oko stambenih zgrada, izgraditi Turističko informativni centar u zgradi „stare općine“, urediti zgradu NK Josipdol i prostor oko zgrade NK Josipdol koji se vežu na šetnicu uza potok munjava gdje bi nastali glavni sadržaji za mlade i obitelji, izgraditi sportsku dvoranu uz školu u Oštarijama, urediti javnu površinu između dva mosta te izgraditi dječje igralište, urediti poslovnu zgradu u Oštarijama i izgraditi tržnicu za prodaju lokalnih poljoprivrednih proizvoda, urediti zgradu DVD-a Oštarije, rekonstruirati mrtvačnicu u Oštarijama, urediti zgradu NK Oštarija te rekonstruirati NC kroz naselje Mihaljevići uz izgradnju mosta na suhom koritu.

Kako bi se kroz 19 projekata, a koji su dio Strateškog plana razvoja koji je aktualna vlast donijela za period 2016 – 2020. godine, trebalo uložiti više od 100 mil. kuna, tako bi ova zajednica trebala postati mjesto ugodnijeg življenja, a promjenu klime i povećanje povjerenja nagovještava i rast novorođene djece kod domicilnog stanovništva.

Promjena veličine fonta