Općina Josipdol

grb140x180

30. OBLJETNICA OBNOVE I BLAGOSLOVA KAPELICE SV. KATARINE NA VINIČICI 1990. – 2020.

image_printVerzija za ispis

30. OBLJETNICA OBNOVE I BLAGOSLOVA KAPELICE SV. KATARINE NA VINIČICI

1990. – 2020.

Ove godine navršilo se već 30 godina otkako je obnovljena i posvećena kapelica sv. Katarine na brdu Viničica. I prije i nakon obnove, sv. Katarina nastavila je svojim zagovorom bdjeti nad mjestima koja se nalaze oko Viničice, na što upućuje i natpis na crkvenom barjaku Sveta Kate zbrda Viničice, čuvaj narod cile okolice! Još od rimskih vremena, Viničica je imala značajnu ulogu te se smatra da je na Viničici bio japodski grad Metulum podno kojeg je bio ranjen Oktavijan August koji je kasnije postao rimski car. Pretpostavlja se da je prva crkvica sagrađena od kamena iz rimskih kula i promatračnica još u doba prije turskih nadiranja u ove prostore. Na istom mjestu, na pratemeljima predturske kapelice, vjerojatno godine 1689. sagradio je narod novu kapelicu, također posvećenu sv. Katarini. U vihoru Drugog svjetskog rata, tijekom borbi između njemačke vojske i partizana, kapela je pogođena i porušena od strane njemačkog topništva. Poslije tog tužnog događaja, na vrhu Viničice stajale su punih 47 godina ruševine nekadašnje kapelice. Narod je imao želju kapelicu obnoviti te su ta htijenja konačno urodila plodom u osvit stvaranja hrvatske Države. Iz svih mjesta koja su okružena Viničicom, pa čak i izdalje, narod je listom ustao i dobrovoljno svoje vrijeme, znanje i trud uložio u obnovu kapelice sv. Katarine na vrh Viničice.

Obnova se odvijala u vrijeme kada je josipdolski župnik bio vlč. Zlatko Sušić, a obnoviteljske aktivnosti koordinirao je crkveni odbor za obnovu pod predsjedanjem Josipa Mihaljevića iz Čakovca Oštarijskog. Važno je istaknuti da je kapelica obnovljena isključivo sredstvima i radom mještana Josipdola, Oštarija, Skradnika i ostalih naselja. Dana 27. svibnja 1990. godine u svečanoj je procesiji dovezeno zvono do kapele sv. Katarine. Zvono je prevezeno na kolima koja su vukla dva para volova, okićena cvjetnim vijencima i ručnicima. Zvono je preliveno iz starog zvona, koje je nakon bombardiranja kapelice, stajalo ispod kora josipdolske župne crkve sv. Josipa. To staro zvono bilo je dar oštarskog puka, a oštećeno je gelerima godine 1943. Prelijevanje zvona donirao je rođeni Josipdolac boksač Ivan Prebeg, profesionalni prvak Europe u poluteškoj kategoriji (1969.), hoteći se tako zahvaliti svom rodnom kraju. Lijevanje zvona napravio je poznati zagrebački zvonolijevač Viktor Šikić, također ličkih korijena, koji se preko 50 godina bavio tim zanatom. Kum zvona bio je Ivan Mihaljević Barak iz Oštarija, a on je, između ostalog, poklonio i crkveni barjak sv. Katarine spomenut na početku. Na Duhove, 3. lipnja 1990., u procesiji je donijeta slika do kapelice sv. Katarine te je služena Sveta Misa i izvršen je blagoslov kapele. Kapelu je, po biskupovom ovlaštenju, posvetio tadašnji dekan ogulinski preč. Juraj Petrović. Oba događaja, blagoslov zvona i blagoslov kapele, protekli su uz nazočnost mnoštva naroda, a poslije liturgijskih obreda nastavilo se s narodnim veseljem. Zvono je elektrificirano godine 1994., a tijekom 2005. i 2006. izvršeni su manji popravci i uređenje kapelice. Uoči blagdana sv. Katarine Aleksandrijske 2013. godine ukradeno je zvono s kapelice. Ženska udruga Katarine (ŽUK) pokrenula je inicijativu za sakupljanje sredstava za nabavu novog zvona. Kao i godine 1990., sredstva su prikupljena te je 22. studenog 2015. godine u crkvi sv. Josipa blagoslovljeno novo zvono i postavljeno u zvonik kapelice sv. Katarine. Na kraju ovog kratkog osvrta o povijesti crkvice sv. Katarine na brdu Viničica, donosim dio govora koji je izrekao vlč. Zlatko Sušić prilikom blagoslova kapelice 3. lipnja 1990. Vjerujem da će to najbolje približiti one osjećaje, snove i stremljenja koja su obuzimala čitav hrvatski narod u to praskozorje dugoočekivane slobode i nezavisnosti.

„Meni je ugodna dužnost i zadovoljstvo da vas ovdje sve pozdravim, ovdje na prekrasnom Božjem brdu Viničica. Na licima sviju nas čita se neka posebna sreća i radost jer smo, evo, nakon 46 godina postigli kao narod dva velika uspjeha. To su ostvarenje hrvatske slobode i ponovno podizanje iz ruševina svete Katarine. Domovina će nam otvoriti svoje majčinsko srce, duhovnog i materijalnog napretka, a sveta će Katarina bdjeti danju i noću na ovom brdu i svojim moćnim zagovorom kod našeg nebeskoga Oca, štititi od nepogoda svake vrste Ogulin, Oštarije, Josipdol, Zagorje, Modruš, Cerovnik, Tounj i ostale naše župe. Kao što su je se po narodnom kazivanju u prošlosti bojali Turci, tako neka se svete Katarine i u sadašnjosti i u budućnosti boje oni koji žele zatrovati vjeru i moral ovoga naroda. Kada je u ratu od njemačkih topova srušena kapela svete Katarine, vi koji ste to doživjeli ili čak gledali svojim očima, vjerojatno ste sa velikom tugom u srcu ili plačom govorili ‘naše svete Katarine na brdu Viničica više nema’. Tada, kada se crkva i toranj sv. Katarine više nisu vidjeli, vaša sveta zaštitnica nije nestala. Ostali su temelji od crkve, ali ostala je i sv. Katarina koja vas je s neba štitila i hrabrila. Ona je poticala vaše misli i želje da iz ruševina ponovno podignete ovaj spomenik vjere i kulture. Svaki put kada ste kao vjernici poslije rata pokretali akcije i pitanja popravka sv. Katarine, znajte da je to sigurno bila želja sv. Katarine. Ona vam je to govorila. Zašto se to nije obnovilo prije? Sigurno da uvjeti nisu bili povoljni, a ni mi svećenici nismo uvijek mogli shvatiti da vama sv. Katarina zaista toliko mnogo znači. Kada su se proširila slobodarska gibanja u hrvatskom narodu i mi ovdje u Oštarijama, Josipdolu i Ogulinskom dekanatu došli smo na tu namisao da bi obnovili sv. Katarinu, da je podignemo iz ruševina. Za dobru volju naroda nije bilo teško, teže je bilo isposlovati dozvolu, ali, hvala Bogu, sve je teklo po planu i tako je nikao spomenik naše svenarodne vjere i sloge. Draga braćo i sestre, dragi prijatelji, mi smo ovdje svoji na svome, budimo danas puni dostojanstva i kao ljudi i kao kršćani proslavimo ovu našu narodnu i duhovnu pobjedu.“

Na Duhove, 31. svibnja 2020. godine

 

Filip Franjković

30.god od izgradnje i posvete kapelice Sv. Katarine na viničici.mp4

Kako je događaj prenijela Informativna Katolička Agencija pogledajte na sljedećem linku.

Trideseta obljetnica blagoslova obnovljene kapele Sv. Katarine
(IKA,

Promjena veličine fonta